kielimatka isäntäperhe kokemuksia

Kielimatka ja isäntäperhe - kaikki mitä sinun tulee tietää

Ainoastaan paikallisessa perheessä eläessä pääsee tutustumaan kohdemaan ja -kaupungin kulttuuriin läheltä ja käyttämään samalla vierasta kieltä. Majoittuminen isäntäperheessä on klassisin tapa majoittua kielimatkan ajaksi, ja parhaimmillaan mahtava kokemus.

Isäntäperhemajoitus kielimatkalla - kaikki mitä sinun tulee tietää

Perhemajoitus on paitsi erilainen kokemus, myös keino päästä paikallista kulttuuria lähelle. Isäntäperheessä majoittuminen on lisäksi edullinen vaihtoehto kielimatkalle. Majoittuminen isäntäperheessä sopii kaikenikäisille opiskelijoille!

Tässä artikkelissa kerromme kaiken oleellisen isäntäperhemajoituksesta kielimatkalla.

________________________

Kuka voi toimia isäntäperheenä?

Kuka tahansa ei pääse isäntäperheeksi, vaan tietyt standardit tulee täyttää ja niitä tulee ylläpitää. Kielikoulun paikallinen henkilökunta vierailee perheissä säännöllisesti, ja kaikilta majoittujilta pyydetään aina palautetta perheestä. Jos jokin perhe ei täytä vaatimuksia tai saa huonoa palautetta, ei toimintaa kyseisen perheen kanssa jatketa.

Jokaisella kielikoululla on yksi tai useampi majoitusvastaava paikan päällä, joka huolehtii sopivan perheen löytämisestä jokaiselle opiskelijalle. Speak & Fun puolestaan toimii tiedonvälittäjänä ja opiskelijan tukena kielimatkan joka vaiheessa.

Vaatimuksia majoittajaksi haluaville ovat mm. seuraavat:

 • Huoneen täytyy soveltua majoittamiseen
 • Asunnon tulee olla siisti ja viihtyisä
 • Liikenneyhteyksien tulee olla hyvät
 • Asuinalueen tulee olla turvallinen
 • Perheenjäsenten taustan tulee olla nuhteeton.

________________________

Mitä odottaa perhemajoitukselta?

On hyvä muistaa, että kielikoulujen intresseissä ei ole aiheuttaa huonoja kokemuksia opiskelijoille. Kaikkien etu on, että kielimatkalainen viihtyy perhemajoituksessa koko kurssin ajan!

Sekä host että majoittuja itse voivat vaikuttaa siihen, onko yhteiselo mukavaa. Majoittujan puolelta tärkeintä on ymmärtää, että majoitusmuoto ei ole hotelli, vaan perheen koti. Kaikissa kodeissa on omat tapansa, joihin on hyvä pyrkiä parhaansa mukaan tottumaan. Helpoimmalla pääsee, kun kysyy heti suoraan jos ei tiedä miten toimia jonkin asian suhteen.

Perheen puolestaan tulee ymmärtää, että majoittuja tulee yleensä täysin eri kulttuurista eikä tunne maan tapoja. Isäntäperheiltä toivotaankin aina kärsivällistä ja ymmärtäväistä otetta.

isäntäperhemajoitus kielimatka kokemuksia

________________________

Mitä majoituksen hintaan sisältyy?

Perhemajoitukseen kuuluu huoneen lisäksi kohteesta riippuen aamiainen, puolihoito tai täysihoito. Aikuiset opiskelijat saavat aina avaimen, ja voivat liikkua täysin aikataulunsa mukaan. Alaikäiset saavat yleensä avaimen, mutta kotiintuloaikoja tulee noudattaa. Ruoka-ajoista tulee aina pitää kiinni, tai ilmoittaa ajoissa jos ei pääse syömään.

Pyykkiä saa pestä noin kerran viikossa. Joissakin kohteissa perheellä ei välttämättä ole pesukonetta, jolloin perhe neuvoo lähimmän pesulan.

Huoneet ovat yhden hengen huoneita, ellei kyseessä ole nuorten kurssi. Yhdessä matkustavat voivat yleensä majoittua samaan huoneeseen. Samassa isäntäperheessä saattaa majoittua useampi opiskelija, jos perheellä on tilava koti.

________________________

Kokemuksia isäntäperheestä

Jokaisen kielimatkalaisen kokemus on erilainen, eivätkä kaikki kokemukset perhemajoituksesta ole aina positiivisia. Valtaosa perhemajoituksen valinneista on kuitenkin tyytyväisiä valintaansa.

Kulttuurishokki voi iskeä kehen tahansa, joten isäntäperheessä kannattaa viipyä vähintään useampi päivä vaikka alku tuntuisi hankalalta. Yhteinen sävel saattaa hyvinkin löytyä vasta, kun matkustamisen jälkeen ei enää väsytä ja uuteen kaupunkiin on tottunut. Toisaalta kannattaa aina kertoa mahdollisimman aikaisin, jos majoituksessa ei syystä tai toisesta viihdy.

Seuraavista linkeistä voit lukea kokemuksia majoittumisesta isäntäperheessä:

Ailan kokemuksia Vallettasta

Ninan kokemuksia Cardiffista

________________________

Toiveita majoituksen suhteen

Kielimatkan varaamisen yhteydessä kannattaa kertoa meille hieman itsestään ja toiveistaan perheen suhteen.

Seuraavat tekijät otetaan aina huomioon:

 • Erityisruokavaliot ja allergiat
 • Majoittujan muu terveydentila
 • Tupakointi

Esimerkiksi seuraavien seikkojen suhteen voi esittää toiveita:

 • Majoittajan ikä
 • Isäntäperheen kokoonpano
 • Lemmikkieläimet
 • Etäisyys koululta

Toiveet pyritään toteuttamaan parhaan mukaan, mutta toki ne kannattaa pitää realistisina ja asettaa tärkeysjärjestykseen. Kaikkia toiveita ei pystytä samanaikaisesti toteuttamaan: esimerkiksi kasvisruokaa tarjoavaa perhettä ei välttämättä löydy kävelyetäisyydellä.

________________________

Hyvä tietää - perhemajoituksen ABC

 1. Isäntäperheet ovat tavallisia perheitä, joilla on tavalliset kodit ja yksi tai useampi ylimääräinen huone. Perheille toki maksetaan majoittamisesta ja aterioista, mutta raha harvemmin on päällimmäinen motivaatio. Yleisesti ottaen isäntäperheet pitävät toiminnasta, ovat matkustelleet useimmiten itsekin ja haluavat tutustua ihmisiin eri maista.
 2. Perheenjäsenet eivät ole vieraan kielen opettajia eivätkä turistioppaita. Suurin osa majoittajista on työssäkäyviä aikuisia, joilla on oma elämänsä ja aikataulunsa.
 3. Omalla aktiivisuudella, hyvillä käytöstavoilla ja avoimella asenteella voi vaikuttaa paljon kokemuksen onnistumiseen. Joskus henkilökemiat eivät kuitenkaan vain kohtaa, ja kulttuurierot ja vieraan kielen aiheuttamat väärinymmärrykset voivat sotkea kuviota entisestään. Ongelmatilanteessa kannattaa heti kääntyä meidän tai koulun majoitusvastaavan puoleen.
 4. Perhettä voi vaihtaa, jos homma ei vaan millään toimi. Jos ongelmista ei kerro eteenpäin, ei asialle voi tehdä mitään jälkikäteen. Päätös epäsopivaan perheeseen jäämisestä on majoittujan omalla vastuulla, sillä kukaan ei voi myöskään pakottaa vaihtamaan perhettä. Omaa matkaa ei kannata pilata ainakaan kohteliaisuussyistä; on myös hyvä muistaa, että loppujen lopuksi majoittuja maksaa isäntäperheelle tämän tarjoamista palveluista. 
 5. Ateriat ovat perheen normaalia arkiruokaa. Allergiat ja erityisruokavalio voidaan ottaa huomioon, ja toki ruuan suhteen voi esittää toiveita. Ruoka ei kuitenkaan ole samanlaista kuin Suomessa: esimerkiksi tavallinen kurkkuvoileipä on monessa maassa täysin vieras käsite, ja aamiainen saattaa olla kuppi kahvia ja croissant. Jos ruoka ei sovi itselle, asiasta kannattaa kohteliaasti puhua isäntäperheelle. Lisäksi on hyvä muistaa, että kuten Suomessakin, myös muualla jotkut ihmiset yksinkertaisesti kokkaavat paremmin kuin toiset!
 6. Perheet asuvat mukavilla, tavallisilla asuinalueilla. Tämä tarkoittaa keskustan ulkopuolisia alueita etenkin suurkaupungeissa: matka kielikoululle on suurimmissa kaupungeissa tyypillisesti 45-60 minuuttia julkisilla. Jos kaipaa lyhyttä koulumatkaa tai mahdollisuutta kävellä koululle, kannattaa valita kielimatkan kohteeksi pienempi kaupunki.
 7. Isäntäperheenä voi toimia niin yksin asuva eläkeläinen, lapseton pariskunta, monilapsinen perhe kuin yhden vanhemman perhekin. Monissa maissa on myös hyvin tavallista, että aikuiset lapset asuvat vielä kotona, tai että saman katon alla elää kolme sukupolvea.
 8. Isäntäperhetoiminnassa ei katsota ihonväriä. Isäntäperheet edustavat aina kohdekaupungille tyypillistä väestöä, ja perheen tausta voi hyvin olla jossakin toisessa maassa.
 9. Myöskään perheen uskonto tai muut henkilökohtaiset tekijät eivät vaikuta toimintaan osallistumiseen. Majoittaja voi olla myös kaksikielinen.

Ota yhteyttä

Itsenäinen opiskelijamajoitus aikuisille

________________________