Havanna

Kuuban suosio kaukomatkakohteena on kasvussa. Välien lämpeneminen Yhdysvaltojen kanssa on kiihdyttänyt Karibian suurimman saaren suosiota myös suomalaismatkailijoiden keskuudessa, ja yksi jos toinenkin matkailija kiirehtii nähdäkseen vielä historiallisen Castrojen Kuuban.

Vaikka kuubalaiset ottavatkin matkailijat hymyillen vastaan, etenkin suosituimpien turistikohteiden ulkopuolella englannin kielen taito on usein heikkoa. Monissa tilanteissa jo espanjan alkeet auttavat saamaan enemmän irti lomareissusta. Tässä viisi tilannetta, joissa espanjan kieli koituu eduksesi Kuubassa!

1. Juttutuokiot

Yhteinen kieli auttaa kummasti kommunikointia paikallisten kanssa. Vaikka arki sujuisi ilman sen kummempaa kielitaitoakin, ilman espanjan taitoa sinulta jää kokematta paljon tässä puheliaiden, avointen ja ystävällisten kuubalaisten kotimaassa.

Kuubaan ei kannata matkustaa “hoidan asiat nopeasti, poistun paikalta pikaisesti”-asenteella. Kassajono voi seisoa pitkiä aikoja myyjän unohduttua jutustelemaan asiakkaan kanssa, eikä kellään ole kiire mihinkään - kannattaa siis itsekin etsiä keskustelukumppani ja antautua Kuuban kiireettömään arkeen. Suurin osa kuubalaisista on aidosti kiinnostuneita matkailijasta ja toivottavat vieraankin tervetulleeksi kotiinsa ruokailemaan. Illallispöydässä pääset harjoittelemaan lisää keskustelua espanjaksi. Mukavien juttukavereiden kanssa kasvatat huomaamattasi sanavarastoa ja itsevarmuutta puhua espanjaa!

Keskustelun aihe voi olla lähes mikä tahansa, mutta kuten missä tahansa muuallakin, politiikkaa ei kannata tuoda ruokapöytään.

Ystävällisiä ja avoimia kuubalaisia

2. Maksutilanteet

Maassa, jossa on käytössä kaksi virallista valuuttaa (paikallisten pesos nacionales sekä matkailijoiden pesos convertibles) ja jossa turismi on monelle enemmän kuin tervetullut lisätulon lähde, on syytä olla valppaana hintojen suhteen.

Hyvä tapa muuallakin kuin Kuubassa on kysyä etukäteen arviota, paljonko taksikyyti tulee maksamaan. Espanjaa osaava voi myös säästää hyödyntämällä ensisijaisesti paikallisten käyttämiä liikennevälineitä kuten peso-takseja. Älä kuitenkaan hämmenny, kun peso-taksiin hyppää enemmänkin samaan suuntaan matkustavia! Toki voit halutessasi maksaa enemmän ja varata koko taksin itsellesi.

Espanjan kieli mahdollistaa myös omanlaisensa ruokailukokemuksen ns. peso-kojuissa. Peso-kojut ovat paikallisten pikaruokayrityksiä, joissa yrittäjä myy valmistamaansa ruokaa talonsa ikkunasta. Kielitaitoasi hyödyntäen voit esimerkiksi tilata jäätelöherkun bocadito de heladon!

Muista vaihtaa osa pesos convertibles (CUC) -pesoistasi tavallisten kuubalaisten käyttämään valuuttaan (pesos nacionales, CUP) voidaksesi asioida peso-takseissa ja -kojuissa. Yhden CUC:n arvo on noin 25 CUP:a.

3. Elokuvanäytökset

Vaikka elokuviin lipunosto varmasti onnistuu espanjaa osaamattomaltakin, tekstityksen puuttuessa jää elokuvakokemus vajaaksi kieltä ymmärtämättömälle.

Elokuvissa käyminen on edullista ajanvietettä Kuubassa. Muista kuitenkin vaihtaa matkailijoiden pesoja ensin paikallisten pesoiksi, tai lipunosto jää vain haaveeksi.

Espanjankielisten elokuvien katsominen on hyvä tapa rentoutua ja kerrata kieltä samanaikaisesti. Hyvä kierre jatkuu, kun pääset harjoittamaan kuultua kieltä ennen ja jälkeen elokuvan. Täydellinen lisä kielikylpyyn!

Maissia ja mustapapuja

4. Ruoka-aika

Aina yllätykset eivät ole positiivisia, piristäviä eivätkä erityisen toivottuja. Etenkään, jos nämä yllätykset koskevat ruokaa. Jos odotit saavasi pan con pastaa tilatessasi leivän ja makaronia, voi oudonvärisellä levitteellä ympäriinsä sivelty sämpylä olla vähintäänkin hämmentävä kokemus. Nälkäisenä matkailijalta loppuu myös helposti huumorintaju, eivätkä arvausleikit houkuttele yhtään.

Tällöin kannattaa tiedustella jo etukäteen aterian koostumusta ja välttyä turhilta pettymyksiltä myöhemmin. Samalla, kun tiedustelet aterian sisältöä, on hyvä idea tarkistaa myös annoksen koko. Edullinen hinta ei aina tarkoita pientä annosta eikä ruokalistassa välttämättä mainita annoskokoa!

Kannattaa myös varmistaa, millainen aamiainen majoituspaikassasi on tarjolla. Käytännössä kaikissa hotelleissa on tarjolla aamiainen, mutta laadussa ja määrässä voi olla suuriakin vaihteluja. Etenkin kotimajoitus-tyylisesti casa particularissa asuessa kannattaa kulttuurisista ja henkilökohtaisista mieltymyseroista johtuen kysyä aamiaisen sisältöä ja hintaa jo etukäteen.

5. Omat retket

Seikkailunhaluiselle ja eri kulttuureista kiinnostuneelle all-inclusive lomaresortit ja pari tiukasti ohjattua ryhmäreissua eivät tarjoa juuri lainkaan virikettä. Kunnon irtiotto englanninkielisestä kokohoitohotellista vaatii kuitenkin kielitaitoa, että pystyt järjestämään aktiviteettisi itse paikallisten toimijoiden kanssa.

Vaikka reppureissaajan tee-se-itse-omatoimimatka tuntuisi enemmän työnteolta kuin lomailulta, kannattaa hotellissa viihtyvänkin sisällyttää jokunen oma retki lomamatkan varrelle. Espanjantaitoiselle omien aktiviteettien järjestäminen ei ole ylitsepääsemätön haaste, vaan mukavuudenhaluisempikin matkailija voi nauttia resortin ulkopuolisesta maailmasta ilman suurempia ongelmia.

Omia retkiä kaupungille

Houkutteleeko Kuuba, mutta epäilyttääkö kielitaito? Kielikoulumme Havannassa tarjoaa kursseja kaikille sanaakaan espanjaa puhumattomista aina edistyneisiin kielenkäyttäjiin. Opiskele Karibian lomasi ohessa kieltä ja pääset uppoutumaan todenteolla kuubalaiseen kulttuuriin!

Lue lisää kielimatkakohteestamme Havannasta

 

Julkaisupäivä: