matkustaminen englantiin brexit

Matkustaminen Isoon-Britanniaan brexitin jälkeen

Isossa-Britanniassa poliittinen tilanne elää koko ajan, mutta matkustusehdoista on selkeys vuoteen 2021 asti. Jos suunnittelet kielimatkaa Englantiin, lue lisää tästä artikkelista!

Kielimatka Englantiin, Skotlantiin tai Walesiin  -  matkustusehdot brexitin jälkeen

Brexit herättää paljon kysymyksiä, mutta Isoon-Britanniaan matkustamisen ehdot pysyvät samoina kahden vuoden siirtymäkauden ajan.

Jos sinulla on Suomen, muun EU-maan, Islannin, Norjan, Liechtensteinin tai Sveitsin passi tai henkilökortti, voit matkustaa Isoon-Britanniaan vuoden 2021 loppuun asti samoin matkustusehdoin kuin tähänkin asti. 

Et siis tarvitse viisumia, vaan voimassa oleva passi tai henkilökortti riittää. Matkustusasiakirja tulee esittää maahan saavuttaessa, kuten ennenkin Isoon-Britanniaan matkustaessa.

________________________

Miten pitkään Isossa-Britanniassa saa opiskella englantia?

Lyhytkestoista, alle kolme kuukautta kestävää opiskelua varten ei tarvitse erillistä opiskelijaviisumia, eikä maassa oleskeluun tarvitse hakea lupaa. Voit siis varata maksimissaan 12 viikon kielimatkan Englantiin, Skotlantiin tai Walesiin ja matkustaa huoletta. 

Jos suunnitelmissa on tätä pidempi kielimatka, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

Kovan brexitin toteutuessa yli kolmen kuukauden pituiset oleskelut tulee todennäköisesti rekisteröidä ja pitkäkestoista opiskelua varten tulee hankkia viisumi tai muu lupa. Kolmea kuukautta lyhyemmille oleskeluille ei siis vuoden 2021 jälkeenkään tarvinne viisumia. 

Jos Iso-Britannia luokitellaan EU-eron jälkeen kolmanneksi maaksi, saattaa esimerkiksi lentokentillä siirtyminen hidastua uusien turvallisuussäännösten vuoksi. Toistaiseksi tulevien sopimusten sisältöä voi kuitenkin vasta spekuloida.

Etenkin Lontoon lentokenttien matkustajamäärät ovat suuria. Lentokentällä siirtymiseen tuleekin aina varata kunnolla aikaa, tapahtui brexit tai ei. Esimerkiksi Heathrow’n lentokentän lähtöselvityksessä tulisi olla 2-3 tuntia ennen lennon lähtöä.

________________________

Hyödyllisiä linkkejä Isoon-Britanniaan matkustamiseen liittyen:

Matkustusehdot brexitin jälkeen (Ison-Britannian valtio): https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-after-brexit

Usein kysytyt kysymykset (Suomen suurlähetystö, Lontoo): https://finlandabroad.fi/web/gbr/usein-kysytyt-kysymykset

________________________

Artikkeli julkaistu 14.8.2019