Opiskelua kielimatkalla ja kotona - vinkit kieliopintojen tehostamiseen

Vieraan kielen opiskelu voi tuottaa meille kaikille joskus haasteita, ja oppiminen voi tuntua hankalammalta mitä vanhemmiksi tulemme. Listasimme muutamia vinkkejä, joilla omaa kielen opiskelua voi helpottaa ja tehostaa sekä kielimatkalla että kotoa käsin.

Parhaat vinkit vieraan kielen opiskeluun itsenäisesti

Oletko aloittamassa uuden kielen opiskelun tai verestämässä jo opittua vierasta kieltä? Tähän artikkeliin olemme koonneet viisi vinkkiä, jotka auttavat vieraan kielen oppimisessa ja sopivat kaikille kielen opiskelijoille. Etenkin aikuisten opiskelijoiden kannattaa opetella kaikki niksit.

Alla olevia vinkkejä soveltamalla voit opiskella kieltä monipuolisesti ja löytää sinulle mielekkäitä tapoja oppia. Hyödynnä vinkkejä sekä kielimatkalla että kotona!

________________________

1. Käytä vierasta kieltä arjessa

Usein me suomalaiset jännitämme kielen käyttöä ja vähättelemme kielitaitoamme, vaikka syytä siihen ei olisikaan. Kielimatkalla opitusta kannattaa ottaa mahdollisimman paljon irti myös vapaa-ajalla ja yrittää käyttää vierasta kieltä aina, kun siihen on mahdollisuus! Esimerkiksi lyhyet keskustelut kaupassa tai ravintolassa voivat auttaa sinua löytämään varmuutta suulliseen kielenkäyttöön.

Voit myös kirjoittaa kauppalistoja, kalenterimerkintöjä tai lyhyitä tarinoita vieraalla kielellä. Älä pelkää virheiden tekemistä!

2. Tee sanalistoja

Uusien sanojen oppiminen vaatii aikaa ja vaivaa. Vieraan kielen sanaston oppimisen helpottamista varten voit tehdä omia sanalistoja itsellesi uusista tai hankalista sanoista. Kirjoita sanoja käsin paperille tai hyödynnä saatavilla olevia sovelluksia. Esimerkiksi Quizlet on loistava sovellus omien sanakorttien tekemiseen ja se tekee sanojen kertaamisesta eri pelien avulla hauskaa. Muista kerrata oppimiasi sanoja aina silloin tällöin, etteivät ne pääse unohtumaan.

3. Kuuntele aktiivisesti

Uppoudu vieraaseen kieleen ja kulttuuriin kuuntelemalla ja katsomalla tv-sarjoja, elokuvia, musiikkia, podcasteja tai Youtube-videoita opettelemallasi kielellä. Vieraskieliset mediat auttavat sinua omaksumaan uusia sanoja ja fraaseja sekä parantamaan kuullun ymmärtämisen taitojasi. Tällä tavoin saat apua myös ääntämiseen!

Katso esimerkiksi ulkomaalaisia tv-sarjoja kokonaan ilman tekstityksiä tai opettelemasi kielen teksteillä. Jos taas pidät enemmän musiikin kuuntelusta, voit käyttää tukenasi laulujen sanoja. Saatat huomata ymmärtäväsi vierasta kieltä paljon paremmin kuin osasitkaan odottaa. Jokaista sanaa ei tarvitse ymmärtää!

4. Lue ja kirjoita mitä tahansa

Yritä myös lukea mahdollisimman paljon ja mahdollisimman monipuolisesti. Näin voit harjoitella varsin tehokkaasti kielioppia sekä luetun ymmärtämistä ja opit samalla sanastoa. Aloita aluksi itseäsi kiinnostavista aiheista tai esimerkiksi lyhyistä uutisteksteistä. Kokeile ensiksi ymmärtää tekstien pääkohdat – älä tartu liikaa yksittäisiin sanoihin! Kun olet ymmärtänyt asiasisällön, voit kokeilla päätellä sinulle uusien sanojen merkityksiä ja sitten tarkistaa niiden käännökset sanakirjasta.

Itse kirjoittamalla taas pääset käyttämään ja harjoittelemaan oppimiasi sanoja sekä kielioppirakenteita. Voit esimerkiksi kirjoittaa omia, hassuja esimerkkilauseita, jotka liittyvät opiskelemaasi kielioppirakenteeseen ja kielitaidon karttuessa voit laajentaa kokeiluja pidempiin tarinoihin tai asiateksteihin. Jos sinulla on vierasta kieltä osaava kaveri, viestittele hänen kanssaan silloin tällöin vieraalla kielellä!

5. Muista pitää hauskaa!

Usein uskotaan, että kielten opiskelu on pelkkää yksitoikkoista pänttäämistä, mutta sen kanssa voi ja saa pitää myös hauskaa. Vaikka jotkin kielen osa-alueet vaativatkin hieman ulkoa opettelemista, ei senkään tarvitse aina olla mekaanista ja vakavaa. Usein vierasta kieltä oppii myös aivan huomaamattaan, kun sen ottaa osaksi jokapäiväistä elämää. 

Teksti: Tiia Mäkelä

________________________

Mitä kieltä opiskelet? Kysy meiltä lisää sopivista kielikursseista!

Ota yhteyttä

Näin saavutat taitotason