opi puhumaan englantia sujuvasti puhejännitys

Tökkiikö puhe? Parhaat vinkit keskustelutaitoihin

Vieraan kielen opiskelussa haastavinta monelle on sujuva puheen tuottaminen. Tässä parhaat vinkkimme puhejännityksen selättämiseen!

Parhaat vinkit vieraan kielen keskustelutaitojen kehittämiseen

Etenkin alkeis- ja keskitason opiskelijalle keskustelutaidot tuottavat haasteita, mutta myös edistyneet kielen opiskelijat saattavat tuskailla puheen tuottamisen kanssa. Keskustelukursseista on paljon hyötyä puheen sujuvuuden parantamisessa, mutta muutamalla yksinkertaisella vinkillä voi saada rohkeutta puhumiseen.

Tässä parhaat vinkkimme jännityksen selättämiseen, oli opiskelemasi kieli sitten mikä hyvänsä!

________________________

1. Opettele hyödyllisiä täytesanoja

Myös suomen kieli on täynnä pieniä sanoja, joilla puhuja voittaa itselleen miettimisaikaa. Vieraissa kielissä selittävät täytesanat ja pidemmät rakenteet ovat erityisen hyödyllisiä, sillä niiden avulla voi yhdistää virkkeitä, empiä tai aloittaa koko lauseen alusta.

2. Älä pelkää virheiden tekoa

Klassinen ohje on myös se kaikista hyödyllisin. Edes natiivit puhujat eivät puhu täydellisesti, joten miksi vieraan kielen puhujan pitäisi? Etenkin alkeistasolla virheiden teko on osa oppimisprosessia, ja jokainen virhe on hyödyllinen. Peruskoulun jälkeen tuskin kukaan enää nauraa virheitä tekevälle puhujalle.

3. Osallistu parhaasi mukaan keskusteluihin

Vaikka etenkin usean ihmisen keskusteluissa saattaa tipahtaa välillä kärryltä, ei pidä lannistua. Aina kun pysyt mukana, kannattaa osallistua keskusteluun niin hyvin kuin osaat. Monissa kulttuureissa puheenvuoroja ei anneta vaan ne otetaan; älä jää odottamaan sopivaa hetkeä sanoa sanottavasi, sillä sitä ei välttämättä tule. Tilanteet menevät nopeasti ohi keskusteluissa!

4. Osallista puhekumppanisi

Keskustellessa vieraalla kielellä voi sanoa suoraan, että vasta opettelee kieltä. Moni natiivi tai muunmaalainen puhekumppani auttaa mielellään etsimään oikeita sanoja ja antaa hyödyllisiä vinkkejä. Voit myös kertoa, miten kauan olet kieltä opiskellut ja minkälaista se on sinulle ollut.

5. Ymmärrä kulttuurieroja

Suomalainen keskustelukulttuuri etenkin tuntemattomien kesken on usein erittäin kohteliasta ja hieman jäykkää. Monissa maissa keskusteluihin heittäydytään spontaanimmin, ja kommunikointi on muutenkin suoraviivaisempaa. Ihmiset eivät välttämättä tarkoita olla epäkohteliaita, vaikka he suomalaiselle saattavat siltä vaikuttaakin. Negatiivisia kokemuksia ei kannata jäädä märehtimään.

6. Ole ylpeä osaamisestasi

Suomalaisten kielitaito on kansainvälisesti vertailtuna erittäin hyvä. Harvassa maassa kaikenikäiset ihmiset osaavat yhtä paljon kieliä. Omasta osaamisesta kannattaa olla erittäin ylpeä, vaikka osaisi vain vähän alkeita. Se on jo enemmän kuin mitä moni muu osaa!

________________________

Parhaat kielikurssit keskustelutaitojen kehittämiseen
 

Dublin, Alpha College: Englannin intensiivikurssilla on viisi oppituntia viikossa puheen sujuvuuden kehittämistä.

Lontoo Camden, Tti: Voit valita osaksi mitä tahansa englannin yleiskielen kurssia (perus- tai intensiivi) viisi oppituntia viikossa kommunikaatiotaitoja.

Toronto, OHC: Valinnaisia tunteja ja keskusteluharjoituksia osana 25 oppitunnin intensiivikurssia.

Sevilla, Clic: Espanjan intensiivikurssilla saa viisi oppituntia viikossa keskusteluharjoituksia ryhmässä.

Berliini, BWS: Kun valitset saksan intensiivikurssin, pääset osallistumaan keskustelutunneille iltapäivisin.

Montpellier, Institut Européen: Osaksi ranskan yhdistelmäkurssia voi valita suullisen tuottamisen tunteja tai yksityisopetusta.
 

________________________

Mitä kieltä opiskelet? Kysy meiltä lisää sopivista kielikursseista!

Yhteydenottolomake