Australian kartta

 

Australia on suomalaisten kolmanneksi suosituin kaukomatkakohde. Erityisesti viime vuosikymmenen aikana yhä useampi matkailija on löytänyt Australian parantuneiden lentoyhteyksien ansiosta. Monia vetää Australian miellyttävä ilmasto ja monimuotoiset harrastusmahdollisuudet.

Hyvä tietää

Viisumi - Alle 90 päivän oleskeluun riittää turistiviisumi joka anotaan ennen matkaa. Suomalaiset voivat hankkia viisumin ilmaiseksi netistä.

Raha - Australian valuutta on Australian dollari ($). Hintataso on lähellä Suomea; ateria juomineen maksaa noin 15 euroa, paikallinen bussilippu noin 3 euroa. Polttoaine on halvempaa kuin Suomessa. Tippi, eli juomaraha kuuluu laskun hintaan eikä sitä tarvitse jättää erikseen.

Ilmasto - Pohjoisessa on lämmintä ympäri vuoden, kun taas etelässä lämpötilat tippuvat talvisin 10-15 asteeseen. Kesät ovat usein kuumia kaikkialla maassa. Koska Australia sijaitsee eteläisellä pallonpuoliskolla, vuodenajat jakautuvat keskimäärin seuraavasti:

Talvi: Kesäkuusta elokuuhun (viileä)

Kevät: Syyskuusta marraskuuhun (lämmin)

Kesä: Joulukuusta helmikuuhun (kuuma)

Syksy: Maaliskuusta toukokuuhun (lämmin)

Terveys - Australian terveydenhuolto on hyvä ja kattava. Suomen ja Australian välinen sopimus kattaa välttämättömän hoidon maksutta tai omavastuumaksun hinnalla, kunhan muistat hakea Medicare-kortin alueellisesta toimistosta. Korttia ei välttämättä myönnetä kovin lyhyelle oleskelulle, missä tapauksessa Medicare-toimisto neuvoo miten toimia. Opiskelijaviisumilla Australiassa oleilevien täytyy hankkia yksityinen sairausvakuutus. Australiaan ei tarvitse ottaa lisärokotuksia.

Lennot - Suomesta Australiaan ei toistaiseksi ole suoria lentoja, mutta lennon vaihto Lontoossa, Hong Kongissa tai Singaporessa käy kätevästi. Finnairin kautta voit lentää viiteen suurimpaan kaupunkiin jotka ovat Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth ja Adelaide. Lentoaika on 20-25 tuntia. Lennot kannattaa varata hyvissä ajoin, sillä hinnat nousevat lähempänä lähtöpäivää. Meno-paluu Helsingistä Australiaan maksaa edullisimmillaan noin 1000 euroa.

Ota huomioon - Australia on valtava maa ja etäisyydet pääsevät usein yllättämään matkailijan. Kartalla Cairnsin ja Brisbanen väli ei näytä juuri miltään, mutta todellisuudessa matkaa on lähes 1700 kilometriä; saman verran kuin Helsingistä on Brysseliin. Matkaan kannattaakin varata reilusti aikaa.

Suosittelemamme Australian kohteet

Surffaus, upea luonto ja rento ote elämään yhdistävät Australian eri osia. Eri alueilla on kuitenkin omat ominaisuutensa, jotka tekevät niistä jokaisesta aivan erityisen!

Australian tropiikki koillisrannikolla – Cairns, Airlie Beach, Gold Coast, Brisbane

Gold Coast maisemakuva

Sunshine State, virallisemmin Queensland on Australian toiseksi suurin osavaltio. Ilmasto osavaltion sisällä vaihtelee paljon. Viileämmästä sisämaasta poiketen koillisrannikkolla vallitsee suorastaan trooppinen ilmasto. Alueen rannikkokaupungeista on lyhyt matka lajirikkaisiin sademetsiin. Queenslandin luonto onkin monipuolista niin maan pinnalla kuin meren alla. Maanpäälliseen luontoon pääsee tutustumaan muun muassa osavaltion lukuisissa kansallispuistoissa.

Trooppisimmillaan ilmasto on osavaltion pohjoisosista löytyvän rannikkokaupungin Cairnsin alueella. Cairnsin läheisyydessä sijaitsee Iso Valliriutta, jota pidetään yleisesti yhtenä maailman parhaista sukelluskohteista. Mikäli ajatus sukeltamisesta ei houkuttele, valliriuttaa pääsee ihailemaan myös veneestä käsin. Valliriutalle järjestetään retkiä myös toisesta alueen suositusta vesiurheilukaupungista Airlie Beachista käsin.

Vesiurheilun lisäksi trooppisesta ilmastosta voi nauttia hedelmien muodossa. Gold Coastissa matkailija pääsee todenteolla hemmottelemaan makuaistiaan eksoottisille hedelmille omistetussa teemapuistossa Tropical Fruit Worldissa. Noin tunnin ajomatkan päässä Gold Coastista on Australian kolmanneksi suurin kaupunki Brisbane, jossa trooppinen ilmasto yhdistyy suurkaupungin sykkeeseen. Jatkamalla ajomatkaa vielä noin tunnin verran Brisbanesta pohjoiseen matkailija saapuu suosittuun matkailukohteeseen Australia Zoohon, edesmenneen Steve "Krokotiilimies” Irwinin perheen ylläpitämään eläintarhaan.

Matkailijoiden suosimaa aikaa koillisrannikolla on touko-elokuu, jolloin paikalliset viettävät talvea.

Metropoleja kaakkoisrannikolla – Sydney, Melbourne

Sydney maisemakuva

Kaakkoisrannikon osavaltioissa sijaitsee pääkaupunki Canberran lisäksi Australian ehkä tunnetuimmat suurkaupungit Melbourne ja Sydney. Nämä ovatkin paitsi Australian koko Oseanian kaksi väkiluvultaan suurinta kaupunkia!

Sydneysiders-nimellä tunnettujen paikallisten kotikaupungista löytyy moderneja pilvenpiirtäjiä, ostoskatuja sekä paljon kansainvälisiä ravintoloita. Ikonisia nähtävyyksiä ovat esimerkiksi Opera House ja Harbour Bridge. Myös Australian kulttuuripääkaupungissa Melbournessa riittää nähtävää ja koettavaa – muutamia suosituimpia nähtävyyksiä ovat Royal Exhibition Building ja olympiastadioninakin toiminut Melbourne Cricket Ground.

Molempien kaupunkien asukkaita yhdistääkin läheinen suhde urheiluun. Sydneyläiset ovat kovia rugbyn ystäviä, ja otteluissa onkin hyvä mahdollisuus tutustua paikallisiin ihmisiin. Melbourne taas on tunnettu niin Australian Open -tennisturnauksestaan kuin Formula 1 -radastaankin. Ja tietenkin eteläisin koskaan olympialaisia isännöinyt kaupunki Melbourne on niin ikään henkeen ja vereen rugby- ja krikettikaupunki, joten nämä lajit tulevat varmasti tutuksi kaakkoisrannikolla matkaavalle!

Suosituinta matkustuskautta kaakkoisrannikolla ovat kuukaudet syyskuusta huhtikuuhun.

Auringonpaistetta, kullankimallusta ja kulttuuria Lounais-Australiassa – Perth, Adelaide

Adelaide maisemakuva

Länsi-Australian suurin kaupunki Perth tunnetaan Australian aurinkoisimpana kaupunkina. Kaupunki on lähellä muun muassa Penguin Islandia, jossa voi nimensä mukaisesti bongata pingviinejä, sekä Kalgoorlien kultaryntäyskaupunkia.

Kalgoorlien avoimen kultakaivoksen lisäksi suosittu matkakohde on Outback, Australian asuttamaton sisäosa. Outbackin kohteista Wave Rockille pääsee helpoiten läntisestä Australiasta. Alice Springsiin luonnonmuodostumia ja aboriginaalitaidetta ihailemaan sen sijaan kannattaa matkustaa junalla etelästä Australian festivaalikaupunkinakin tunnetusta Adelaidesta.

Adelaide tarjoaakin jyrkän kontrastin Outbackin erämaalle. Australian viidenneksi suurimman kaupungin ydinkeskusta on puistojen ja erilaisten viheralueiden rajaama, ja 20 minuutin kaupungin lempinimen ansainneessa Adelaidessa mikään ei ole liian kaukana! Esimerkiksi kaupungin lentokenttä on 7 kilometrin päässä keskustasta, ja kaupungista Adelaide Hillsille tai hiekkarannoille ajaa alle puolessa tunnissa. Itse kaupungissa on aina tapahtumia, joista nauttia - kansainvälisistä suurfestivaaleista aina pieniin, spontaaneihin juhliin! Ei siis ole mikään ihme, että Adelaide on saavuttanut kulttuuri- ja festivaalikaupungin maineen. Moderni, sykkivä kaupunki tunnetaan kuitenkin myös omistautuneisuudestaan tieteille ja koulutukselle.

Kulttuurikaupungin ohella suosittuja matkakohteita ovat läntisen ja eteläisen Australian lukuisat viinitilat. Suurin osa australialaisista viineistä tuotetaankin Etelä-Australiassa. Australialaisten viinien suosion kasvun ansiosta moni alueen viinitila on saavuttanut kansainvälistä mainetta laadukkaine tuotteineen.

Erityisen suosittua matkustaminen Etelä-Australian alueelle on joulukuusta toukokuuhun, jolloin alueella on miellyttävän lämmintä. Perthin alueen suosituinta matkailuaikaa taas ovat välikaudet (syys-marraskuu, maalis-toukokuu).

Lue lisää Australian kielimatkoista.

Julkaisupäivä: