Kielimatkojen FAQ

Yleistä

Miten voin ilmoittautua kielimatkalle?

Kielimatkalle voi ilmoittautua sähköpostitse tai nettisivujemme ilmoittautumislomakkeen kautta.

Joidenkin kurssien kohdalla netti-ilmoittautuminen ei ole mahdollista. Ole yhteydessä asiakaspalveluumme, ja teemme varauksen puolestasi!

Miten maksan kielimatkani?

Kun ilmoittautumisesi on vahvistettu, lähetämme sinulle sähköpostitse laskun ja lisätietoa tulevasta kielimatkastasi. Voit lukea lisää maksuajoista, maksueristä ja kielimatkan peruuttamisesta matkaehdoistamme.

Onko ilmoittautumiselle takarajaa?

Viimeistä ilmoittautumispäivää ei ole. Kuitenkin on sitä parempi mitä aiemmin varaat, sillä usein kielikurssit ja etenkin majoitukset ovat etenkin kesäsesonkina jo aikaisessa vaiheessa täynnä.

Pelkän kurssin varaaminen onnistuu yleensä myös viime hetkellä.

Voinko osallistua kielimatkalle ilman aikaisempaa kielitaitoa?

Totta kai! Suurin osa yhteistyökouluistamme järjestää alkeiskursseja, joille voi osallistua ilman aiempaa kielitaitoa. Joissakin kielissä, esimerkiksi japanissa ja venäjässä, alkeiskurssille osallistumiseen vaaditaan paikallisten aakkosten hallinta. Ne ovat kuitenkin opeteltavissa itsenäisesti ennen kielikurssin alkua.

Mikä on kielikurssien alaikäraja?

Aikuisten kielikursseilla alaikäraja on 16 – 18 vuotta kurssikohteesta riippuen, paitsi 50+ -erikoiskursseilla. Nuorten kielikursseja järjestetään 6 – 19 -vuotialle. Tarkat ikärajat ovat koulukohtaisia, ja jokaisen koulun ikärajat näet helposti koulujen esittelysivuilta.

Jos alaikäinen osallistuu aikuisten kielikurssille ja matkustaa kohteeseen yksin, sisällytetään lentokenttäkuljetukset isäntäperhemajoituksen hintaan. Tällaisessa tilanteessa veloitetaan usein myös muita lisämaksuja, etenkin Australian kielimatkojen kohdalla.

Onko kursseilla tietyt alkamispäivät?

Yleisesti kaikki aikuisten kielikurssit alkavat maanantaisin. Joillekin kursseille on kuitenkin omat aloituspäivät. Tällaisia ovat esimerkiksi 50+ -kurssit ja aivan alkeistason kurssit. Nuorten kielimatkoja järjestetään pääasiasssa kesäkaudella, yleensä heinä-elokuussa.

Eritasoisia opetusryhmiä pyörii aikuisten kursseilla koko ajan, joten mukaan voi tulla joustavasti oman aikataulun mukaan, kunhan tilaa kurssilla on.

Miksi hinnoissa on eroja kurssikohteiden välillä?

Yksittäisten koulujen tai kurssikohteiden välillä on osittain suuriakin hintaeroja. Tämä ei kuitenkaan viittaa suoraan laatueroihin, vaan esimerkiksi kohteen yleiseen hintatasoon: suositut kaupungit ovat lähes aina kalliimpia, kuin hieman tuntemattomammat kohteet.

Hintaeroon saattaa vaikuttaa myös esimerkiksi oppitunnin pituus, koulun suosittuus ja ryhmäkoko. Nuorten kursseilla ero voi johtua vapaa-ajan ohjelman laajuudesta.

Kaikki hinnat ovat kielikoulujen itse määrittämiä listahintoja, joihin emme voi suoraan vaikuttaa. 

Koska saan lisätietoja varaamastani kielimatkasta?

Matkaasi liittyvän infopaketin lähetämme sinulle sähköpostitse noin kaksi viikkoa ennen matkan alkua. Paketista löydät hyödyllistä tietoa kurssin aloittamisesta, majoituksesta ja kohteesta yleisesti. Infopaketti on hyvä tallentaa älylaitteelle tai tulostaa mukaan matkaan.

Jos olet varannut majoituksen isäntäperheessä, saat perheen osoitteen ja muut yhteystiedot infopaketin yhteydessä. Perheen tietoja ei luovuteta aiemmin. 

Onko esteettömiä kohteita kielimatkalle?

Jotkin kielikoulut ovat esteettömiä ja koulun tiloissa pääsee helposti kulkemaan myös pyörätuolilla. Esteetön kielimatka on mahdollinen esimerkiksi Lontoon Greenwichissä, Melbournessa, Brisbanessa ja San Franciscossa.

Jos kurssilainen matkustaa avustajansa kanssa, avustaja voi olla mukana oppitunneilla. Myös opiskeluun tarvittavia apuvälineitä, kuten omaa tietokonetta, voi käyttää oppitunneilla. Kurssin voi varata myös kokonaan yksityisopetuksena, jos ryhmäopetukseen osallistuminen ei ole mahdollista.

Suurissa kaupungeissa on yleensä hyvin esteettömiä vaihtoehtoja julkiseen liikenteeseen. Toki suurkaupungeissa kannattaa huomioida myös ihmisten suuri määrä, mikä hidastaa matkantekoa. Etenkin Australiassa esteettömyys on erittäin laajalti huomioitu julkisessa liikenteessä.

Majoitus on kuitenkin hyvä varata omatoimisesti, jotta se varmasti sopii tarpeisiin. Opiskelijamajoitus ei välttämättä täytä esteettömyysvaatimuksia, sillä usein esimerkiksi kylpyhuoneet ovat pieniä.

________________________

Matka kurssikohteeseen

Kuka järjestää matkat kurssikohteeseen?

Matkojen järjestämisestä kohteeseen kurssilainen vastaa itse. Näin saa itselleen parhaiten sopivan reitin ja aikataulun, ja välttää välitysmaksut. Neuvomme kuitenkin mielellämme sopivien lentojen etsinnässä ja parhaissa reiteissä.

Halutessaan kielimatkalle lähtijä voi kuitenkin varata henkilökohtaisen kuljetuksen meno ja/tai paluumatkalle. Tällöin kuljettaja on vastassa lentokentällä ja majoitukseen pääsee helposti. Julkisen liikenteen hyödyntämiseen annamme kuitenkin myös vinkkejä. 

Jos kielimatkalle lähtijä varaa majoituksen, pyydämme joka tapauksessa menomatkan lentotiedot, jotta kielikoulu tietää, milloin opiskelija saapuu majoitukseen.

Alaikäiselle kielimatkalaiselle kannattaa varata sopiva lipputyyppi suoraan lentoyhtiön asiakaspalvelusta. Yksin matkustavalle alaikäiselle voi varata myös lentoyhtiön Unaccompanied Minor -palvelun. Tällöin vastaava palvelu tulee varata myös meidän kauttamme.

Mistä voin varata edullisia lentoja?

Lentoja voi varata edullisesti netin kautta tai suoraan lentoyhtiöltä. Lentojen hintojen vertailu on helppoa erilaisten hakukoneiden avulla.

Usein lennot ovat sitä halvempia, mitä aiemmin ne varaa. Esimerkiksi Latinalaiseen Amerikkaan matkustettaessa ei lentojen varaamista kannata missään nimessä jättää viime tippaan.

Suosittelemme aina varaamaan lennot vasta kun olemme vahvistaneet kurssin ja majoituksen.

Onko kouluilla tietyt saapumis- ja lähtöpäivät?

Kielikurssien oppitunnit järjestetään maanantaista perjantaihin. Useimmissa kouluissa majoitus alkaa sunnuntaina ennen kurssin alkua ja päättyy lauantaina kurssin jälkeen. Jos tarvitset lisäöitä majoituksessa, kysy niistä lisää meiltä varauksesi yhteydessä.

Tarvitsenko matkustusluvan tai viisumin matkaani varten? 

Matkustaessasi Euroopan unionin sisällä tarvitset vain passin tai henkilökortin. Euroopan ulkopuoliset maat saattavat vaatia viisumin tai maahantuloluvan myös suomalaisilta matkailijoilta.

Lähes kaikissa kohteissa alle kolmen kuukauden kielikurssille voi osallistua ilman erillistä opiskelijaviisumia. Kuitenkin esimerkiksi USA:ssa intensiivikurssille osallistuvalta vaaditaan aina opiskelijaviisumi. Venäjälle matkustavat tarvitsevat lyhytaikaiseen opiskeluun oikeuttavan erillisen viisumin.

Neuvomme viisumiasioissa kurssivarauksen yhteydessä. Maahantuloon liittyvät asiakirjat ovat kuitenkin aina matkailijan omalla vastuulla. 

________________________

Kielikurssi

Tapahtuuko opetus suomeksi vai kohdemaan kielellä?

Kouluissa ei ole suomenkielistä henkilökuntaa. Opetus tapahtuu aina kyseisen maan kielellä oli kyseessä sitten englannin, venäjän tai vaikka italian kurssi. Kursseilla otetaan toki huomioon opiskelijoiden taso kussakin opetusryhmässä, ja mukautetaan opetus vastaamaan tasoa. Paikallisen kielen käyttäminen opetuksessa on tehokkain tapa oppia kieltä mahdollisimman paljon lyhyessä ajassa.

Useimmat opettajat kuitenkin osaavat englantia, ja se voidaan ottaa aina avuksi tarvittaessa. Esimerkiksi japanin kursseilla tukikielenä on englanti. Etenkin alkeistason kurssilla sanakirjasta tai käännösaplikaatiosta on hyötyä.

Mikäli kielimatkasi aikana tarvitset apua suomeksi, voit aina olla yhteydessä meihin.

Kuinka monta oppituntia on viikossa?

Useimmissa kouluissa peruskurssiin sisältyy viikossa 20 oppituntia ja intensiivikurssiin 25 tai 30 oppituntia. Osalla kouluista on ohjelmassaan myös kursseja kevyemmällä tai intensiivisemmällä oppituntimäärillä. Oppitunnin pituus vaihtelee kielikoulusta riippuen 45 minuutista 60 minuuttiin.

Oppituntien välissä on taukoja, mutta usein kaksi oppituntia pidetään putkeen.

Kurssin opetusmäärää voi nostaa ottamalla esimerkiksi yksityistunteja ryhmäopetuksen ohelle.

Onko kursseja kaikentasoisille?

Opetusryhmiä on eritasoisille. Kuitenkin eniten opetusryhmiä on yleensä keskitason osaajilla. Pyydämme opiskelijaa arvioimaan tasonsa kurssivarauksen yhteydessä.

Useimmat koulut tarjoavat ryhmä- ja pienryhmäopetusta kaikille kielitaitotasoille alkeiskurssi mukaan lukien. Mahdolliset poikkeukset näet jokaisen koulun sivulta. Erityiskursseilla kuten talousenglannin kurssilla tai kielitutkintoon valmentavilla kursseilla on usein osallistujille tietty tasovaatimus, esimerkiksi B1 tai B2.

Mihin aikaan opetusta järjestetään?

Opetusta järjestetään maanantaista perjantaihin, pääasiassa aamupäivisin. Kiireisimpinä aikoina sekä monissa suosituissa kurssikohteissa myös iltapäiväopetusta järjestetään. Intensiivikursseilla opetusta on aina aamu- ja iltapäivisin.

Oma taso vaikuttaa usein opetuksen aikatauluun. Joissakin kielikouluissa opetuksen aikataulun saa vasta ensimmäisenä päivänä.

Kuinka isoja opetusryhmät ovat?

Opetusryhmissä on 6 - 15 henkeä koulusta riippuen. Keskimäärin opiskelijoita on 4 - 8. Tarkemmat kurssikoot näet kyseisen kielikoulun sivuilta. Kohteen kesäkuukausina ryhmäkoot ovat yleensä suurempia kuin muina vuodenaikoina.

Järjestetäänkö ennen kurssin alkua tasotesti?

Kyllä. Kaikissa kouluissa järjestetään kielitesti riippumatta siitä, minkä kurssin olet varannut. Kieliopinnot aivan nollasta aloittavien ei kuitenkaan tarvitse tehdä testiä.

Kielitesti tehdään joko ennakkoon sähköisesti, tai ensimmäisenä päivänä koululla. Usein osana testiä on lyhyt haastattelu ensimmäisenä päivänä. Testi on perusta ryhmäjaolle ja se antaa opettajille samanaikaisesti kokonaiskuvan kurssilaisten kielitaidosta. Testi tulee tehdä ilman apuvälineitä ja vain niin pitkälle, kuin osaa. Testissä huijaamalla päätyy liian vaikeaan opetusryhmään.

Testin tuloksia ei käydä oppitunneilla läpi, mutta tulouksen saa tietää ensimmäisenä päivänä.

Saanko kurssin päätyttyä todistuksen kurssin suorittamisesta?

Kaikki kurssilaiset saavat kielikurssin päätyttyä kielikoulun virallisen todistuksen kurssin suorittamisesta. Todistuksesta käy ilmi kielikurssin kesto, laajuus sekä yleensä myös taitotaso, jolle kurssilainen on edistynyt. Kouluilla on kuitenkin vähimmäismäärä läsnäololle. Yleensä 80-90% oppitunneista pitää olla paikalla, jotta todistus voidaan myöntää.

Järjestetäänkö kielimatkalla vapaa-ajan ohjelmaa?

Kaikissa kouluissa järjestetään monipuolista vapaa-ajan ohjelmaa, esimerkiksi erilaisia retkiä, museovierailuja ja työpajoja. Monissa kouluissa osa vapaa-ajan ohjelmasta järjestetään maksutta, kun taas osa aktiviteeteista maksaa pienen lisämaksun.

Kurssikohteiden sivuilta näet, millaisia mahdollisuuksia vapaa-ajan viettoon kyseinen koulu tarjoaa. Tietyn viikon tarkkaan vapaa-ajan ohjelmaan pääsee yleensä tutustumaan vasta paikan päällä kurssikohteessa. Ohjelma vaihtelee vuodenajan ja opiskelijamäärän mukaan.

Aikuisten kielimatkoilla vapaa-ajan ohjelmaan osallistuminen on aina vapaaehtoista.

Järjestetäänkö opetusta myös pyhäpäivinä?

Kielikoulujen välillä on eroja siinä miten pyhäpäivien suhteen menetellään. Usemmissa kouluissa opetusta ei järjestetä kansallisina pyhäpäivinä, eikä menetettyä opetusta korvata jälkikäteen ryhmäkursseilla. Yksityistunnit korvataan aina toisena ajankohtana.

Tarjonnassamme on myös kielikouluja, jotka järjestävät pyhäpäivänä opetuksen sijasta päiväretken tai korvaavat osan menetetyistä oppitunneista etu- tai jälkikäteen. Muutamat kouluistamme ovat myös auki normaalisti pyhäpäivinä eikä opetusta tällöin peruuteta.

________________________

Majoitus

Mitä majoitusvaihtoehtoja kielimatkoilla on?

Opiskelijamajoitus on aina perustasoista ja suhteessa edullista. Kielikoulut tarjoavat erilaisia majoitusvaihtoehtoja. Suosituin majoitusmuoto on isäntäperhe, ennen kaikkea juuri siksi, että paikallisten kanssa eläessään ja jutellessaan kieltä oppii kaikkein parhaiten.

Lisäksi majoituksen voi varata studiohuoneistoissa, opiskelija-asunnoissa, asuntoloissa, hostelleissa ja hotelleissa. Tarjonta on aina kielikoulun itse määrittelemää.

Tietyn kohteen majoitusvaihtoehdot löydät aina kyseisen kohteen sivuilta. Useissa kurssikohteissa majoitusmuodoilla on myös omat ikärajansa.

Lisäöiden varaaminen majoitukseen saattaa onnistua mahdollisesta lisämaksusta. Kuitenkin pääsesonkiaikaan majoitukset ovat usein aika täynnä, eikä lisäöiden saamisesta ole siten varmuutta. Kysy lisäöistä lisää meiltä varauksesi yhteydessä.

Sisältyykö majoitukseen ruokailut?

Isäntäperhemajoitusta on mahdollista varata sekä ruokailuilla että ilman ruokailua. Kurssikohteesta riippuen sinulle tarjotaan joko aamiainen, puoli- tai täysihoito. Useimmiten keittiötä ei ole mahdollista käyttää perheessä omatoimisesti, mutta tästä voi sopia perheen kanssa. 

Opiskelija-asunnot ja asuntolamajoitus ovat muutamaa poikkeusta lukuunottamatta aina ilman ruokailua. Asunnoissa on keittiö, jossa voi valmistaa itse ateriansa.

Voiko kurssin varata ilman majoitusta?

Majoituksen voi järjestää myös itse. Jos majoitukselta vaatii erityisen korkeaa tasoa, suosittelemme sopivan hotellin varaamista omatoimisesti.

Moni kurssilainen yöpyy kurssin ajan perheenjäsenten tai paikallisten tuttujen luona, tai varaa esimerkiksi huoneen Airbnb:n kautta.

________________________

Heräsikö lisäkysymyksiä?

Ole yhteydessä asiakaspalveluumme ja käy tutustumassa vinkkeihin onnistuneelle kielimatkalle!