Cambridge English: Advanced (CAE)

Kielitaso: C1

CAE (Certificate of Advanced English) on suosittu Cambridge English-kielikoe. Kokeen tekemällä voit todistaa englannin kielen taitosi hakiessasi ulkomaiseen yliopistoon. Nykyisin myös monet ulkomaiset työnantajat pyytävät koetta todisteena englannin kielen taidoista.CV:ssä merkintä testin suorittamisesta parantaa mahdollisuuksia ulkomaisilla työmarkkinoilla huomattavasti.

Joka vuosi yli 60 000 ihmistä yli 60 maassa ottaa kokeen.

Kokeessa on neljä eri osiota:

  • Luetun ymmärtäminen
  • Kuullun ymmärtäminen
  • Puhuminen
  • Kirjoittaminen

Lukuosiossa on kahdeksan osaa ja se kestää 90 minuuttia. 40% koko arvosanasta muodostuu luetun ymmärtämisestä.

Kirjoituskokeessa pitää kirjoittaa kaksi erilaista kirjoitelmaa (essee, kirje, ym) ja aikaa on 90 minuuttia. Tämä kattaa 20% koko arvosanasta.

Kuullun ymmärtäminen kestää 40 minuuttia, opiskelija kuuntelee pätkiä keskusteluista ja uutislähetyksistä, jonka jälkeen vastaa kysymyksiin niihin liittyen. Myös tämä osio on 20% arvosanasta.

Puheosiossa puhut yhden kokeeseen osallistujan kanssa annettuun aiheeseen liittyen 15 minuuttia. Tästä muodostuu loput 20% arvosanasta.

Koeosioiden välillä on 15 minuutin tauot.

Pisteytys ja tulokset

Kokeesta on mahdollista saada hylätty arvosana, alin hyväksytty pistemäärä on 180 pistettä, ylin 210 pistettä. Jos opiskelija saa pistemäärän 160-179 pistettä, riittää se alempaan B2-tasoon ja tästä voidaan myontää B2-tason kielitodistus.

Mikäli epäonnistuu kokeessa, kaikki osiot pitää suorittaa uudestaan. Jotkut organisaatiot tai yliopistot voivat kuitenkin vaatia kokeesta tiettyä pistemäärää hyväksyäkseen suorituksen. Koetulokset ovat voimassa aina, eikä koetta tarvitse uusia, kun se on kerran hyväksytty.

Kokeen tulokset on mahdollista nähdä koulun tarjoamilla nettisivuilla 4-6 viikkoa kokeen suorittamisen jälkeen ja virallinen todistus lähetetään viimeistään kaksi kuukautta kokeen suorittamisen jälkeen.