Cambridge English: Proficiency (CPE)

Kielitaso: C2

CPE (Certificate of Proficiency in English) on korkeimman tason Cambridge English-kielikoe. Kokeen tekemällä voit todistaa virallisesti englannin kielen taitosi. Koe on hyvin vaikea, joten sen suorittaminen hyväksyttävästi on merkittävä saavutus. CV:ssä merkintä testin suorittamisesta erottaa työnhakijan selkeästi muista ulkomaisilla työmarkkinoilla.

Tämän kokeen suoritettuaan henkilöllä on myös riittävät taidot opettaa englantia ulkomaisena kielenä tai hakea mihin tahansa brittiläiseen yliopistoon. Joka vuosi yli 45 000 ihmistä yli 80 maassa suorittaa kokeen.

Kokeessa on neljä eri osiota:

  • Luetun ymmärtäminen

  • Kuullun ymmärtäminen

  • Puhuminen

  • Kirjoittaminen

Lukuosiossa on seitsemän osaa ja se kestää 90 minuuttia. 40% koko arvosanasta muodostuu luetun ymmärtämisestä.

Kirjoituskokeessa pitää kirjoittaa kaksi erilaista kirjoitelmaa (essee, kirje, ym) ja aikaa on 90 minuuttia. Tämä kattaa 20% koko arvosanasta.

Kuullun ymmärtäminen kestää 40 minuuttia, opiskelija kuuntelee pätkiä keskusteluista ja uutislähetyksistä, jonka jälkeen vastaa kysymyksiin niihin liittyen. Myös tämä osio on 20% arvosanasta.

Puheosiossa on kolme osaa ja se kestää 15 minuuttia. Osio suoritetaan toisen kokeeseen osallistujan kanssa.  Tästä muodostuu loput 20% arvosanasta.

Koeosioiden välillä on 15 minuutin tauot.

Pisteytys

Kokeesta on mahdollista saada hylätty arvosana, alin hyväksytty pistemäärä on 200 pistettä, ylin 230 pistettä. Jos opiskelija saa pistemäärän 180-199 pistettä, riittää se alempaan C1-tasoon ja tästä voidaan myontää C1-tason kielitodistus.

Mikäli epäonnistuu kokeessa, kaikki osiot pitää suorittaa uudestaan. Koetulokset ovat voimassa aina, eikä koetta tarvitse uusia, kun se on kerran hyväksytty.

Kokeen tulokset on mahdollista nähdä koulun tarjoamilla nettisivuilla 4-6 viikkoa kokeen suorittamisen jälkeen ja virallinen todistus lähetetään viimeistään kaksi kuukautta kokeen suorittamisen jälkeen.