Cambridge English: First (FCE)

Kielitaso: B2

FCE-koe  (First Certificate in English) on suosituin Cambridge English-kielikokeista. Kokeen tekemällä voit todistaa englannin kielen taitosi hakiessasi ulkomaiseen yliopistoon. Nykyisin myös monet ulkomaiset työnantajat pyytävät koetta todisteena englannin kielen taidoista. CV:ssä merkintä testin suorittamisesta parantaa mahdollisuuksia ulkomaisilla työmarkkinoilla huomattavasti.

Kokeessa on neljä osiota:

  • Luetun ymmärtäminen
  • Kirjoitus
  • Kuullun ymmärtäminen
  • Puhuminen, (haastattelu, 15 minuuttia)

Lukuosiossa on seitsemän osaa ja se kestää 75 minuuttia. 40% koko arvosanasta muodostuu luetun ymmärtämisestä.

Kirjoituskokeessa pitää kirjoittaa kaksi erilaista kirjoitelmaa (essee, kirje, ym) ja aikaa on 80 minuuttia. Tämä kattaa 20% koko arvosanasta.

Kuullun ymmärtäminen kestää 40 minuuttia, opiskelija kuuntelee pätkiä keskusteluista ja uutislähetyksistä, jonka jälkeen vastaa kysymyksiin niihin liittyen. Myös tämä osio on 20% arvosanasta.

Puheosiossa puhut yhden tai kahden kokeeseen osallistujan kanssa annettuun aiheeseen liittyen 15 minuuttia. Tästä muodostuu loput 20% arvosanasta.

Koeosioiden välillä on 15 minuutin tauot.

Pisteytys ja tulokset

Kokeesta on mahdollista saada hylätty arvosana, alin hyväksytty pistemäärä on 140 pistettä, ylin 190 pistettä. Mikäli epäonnistuu kokeessa, kaikki osiot pitää suorittaa uudestaan. Jotkut organisaatiot tai yliopistot voivat kuitenkin vaatia kokeesta tiettyä pistemäärää hyväksyäkseen suorituksen.

Kokeen tulokset on mahdollista nähdä koulun tarjoamilla nettisivuilla 4-6 viikkoa kokeen suorittamisen jälkeen ja virallinen todistus lähetetään viimeistään kaksi kuukautta kokeen suorittamisen jälkeen.